Spotkanie z byłymi funkcjonariuszami służb mundurowych w Bydgoszczy

dodano 2017-04-20 23:13 w kategorii: Informacje

20 kwietnia 2017 r. europoseł Janusz Zemke, szef SLD w Bydgoszczy Ireneusz Nitkiewicz oraz sekretarz miejski partii Zbigniew Welenc wzięli udział spotkaniu z byłymi funkcjonariuszami służb mundurowych, których dotknęła swymi skutkami ustawa z 16 grudnia 2016 r. „o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej i Służby Więziennej oraz ich rodzin".

Ustawa zakładająca odpowiedzialność zbiorową, w wielu punktach naruszająca porządek prawny RP, niesprawiedliwa, choć jej celem ogłoszono przywrócenie sprawiedliwości społecznej – wywołała liczne protesty całego środowiska emerytów mundurowych. Jego reprezentacje w postaci związków i stowarzyszeń, a głównie Federacja Stowarzyszeń Służb Mundurowych RP wystosowały nie jeden apel, wniosek, pismo do władz polskiego państwa o zmianę, a nawet uchylenie tej ustawy. Jak dotąd bezskutecznie. Niebawem, wraz z pojawieniem się pierwszych decyzji o ograniczeniu świadczeń emerytalnych, powstaną warunki prawne do składania odwołań. I tu pomocna będzie aktywność tych organizacji. W Sejmie oczekuje na dalszą ścieżkę procedowania projekt ustawy dot. żołnierzy WP.

O tych sprawach mówili podczas spotkania w Centrum Wystawienniczo-Targowym w bydgoskim Myślęcinku jego uczestnicy, m.in. Zdzisław Czarnecki – prezydent Federacji Stowarzyszeń Służb Mundurowych RP i poseł Janusz Zemke, który na swojej stronie internetowej prowadzi zakładkę „Poradnik dla emerytów mundurowych…”, zawierający aktualne informacje. Poseł zwrócił się także z pismem do I wiceprzewodniczącego Komisji Europejskiej Fransa Timmemansa o odniesienie się do skutków ustawy. Poseł zdeklarował dalszą pomoc prawną.